Virkade smycken? Ja faktiskt!

armb5

Den här tekniken kallas ”crochet rope”. Det ser kanske inte ut så vid första anblicken, men det är virkning! Tråden syns inte för den är gömd i mitten, innanför pärlorna.

Jag bestämde mig för att lära mig tekniken, det tog ett tag och var ganska knepigt. Men när jag väl fick det att funka gick det snabbt.

Man trär först upp alla pärlor på virktråden i den ordning de ska vara, sedan virkas armbandet med smygmaskor i en spiral.

Bla

Armbandet till höger var det första jag gjorde. Det är lite ojämnt på grund av lite missar och att jag använde olika stora pärlor, men ganska fint ändå.

Jag behövde inget mönster till det armbandet. Det blir randigt om man trär upp tre olikfärgade pärlor i rad och upprepar längs hela tråden.

När jag lyckats lära mig tekniken för att göra armband så ville jag förstås skapa ett eget mönster. Det ska ju inte vara lätt. 😉
Det lär ska finnas datorprogram som gör det åt en men något sådant har jag ju inte.

20171020_185330

Jag tänkte ut ett mönster jag ville ha, harlekinrutigt i blått och grönt med silverkanter.

Min man (som oftast inte är så intresserad av min hobby) blev väldigt engagerad, eftersom han arbetar med matematik. Så han hjälpte mig hitta ett sätt att visualisera mönstret.

Sedan är det bara att räkna nedifrån vänster och upp, tills mönstret upprepar sig, hur många pärlor av varje färg som ska ligga efter varandra.

Det är arbetsamt, men även rogivande, att trä upp pärlor på en tråd tycker jag. Jag köpte glaspärlor i en hel massa olika färger på Ebay väldigt billigt.

IMG_1251

Pärlorna är 2 mm i diameter, virknålen jag använder är också 2 mm. För att trä upp så små pärlor på virktråd behöver man en speciell nål, ”Big eye beading needle” heter den på engelska. Jag köpte sådana och smyckesdelar på Ebay.

Jag är supernöjd med mitt armband och kommer definitivt att göra fler!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s