Pepparkakskrans till Lillajul

ny2.jpg

Det är första december i dag och dags att leta reda på julpyntet! I morgon ska vi pynta hemma hos oss, på Lillajul. Det är vad lördagen innan första advent kallas här på Åland.

Jag har sett många olika sorters kransar som andra gjort till jul och jag ville också göra en. Pepparkaksgubbar, julstjärna och polkagris, kan det bli mer jul än så? Fast vissa pepparkaksgubbar har det trevligare än andra…

Själva kransen är virkad med halvstolpar i vitt, rött och ljusgrönt garn. grid1

Jag virkade runt stommen och när jag växlade mellan rött och vitt garn lät jag garnet jag inte använde hänga med på insidan av kransen.

Jag virkade inte spiral, utan avslutade varje varv med en smygmaska och startade varje varv med två luftmaskor. När man virkar på det sättet flyttar sig skarven mellan varje nytt varv en maska per varv. Det passar inte när man gör en krans, säskilt inte när man har många färgbyten. Skarven ska helst vara på baksidan där den inte syns. Då kan man göra så här:

När man kommer till slutet på det första varvet sätter man en smygmaska i den första halvstolpen på varvet och hoppar därmed över de två luftmaskorna. Sedan virkar man två luftmaskor och en halvstolpe i samma maska. När man kommer till slutet på det andra varvet virkar man en halvstolpe i den sista halvstolpen på föregående varv, hoppar över smygmaskan och de två luftmaskorna, och virkar en smygmaska, två luftmaskor och en halvstolpe i den första halvstolpen på varvet. Sedan gör man likadant för varje varv, men ser till att antalet halvstolpar per varv hela tiden är detsamma.

På det här sättet vrider sig inte skarven och går att gömma på baksidan.

Jag är rätt nöjd med baksidan också förresten:

krans4b.jpg

Glad Lillajul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s