Mindfulness för mig

vy1a.jpg

I dag tänker jag skriva lite om mindfulness.

Under åren som gått sedan jag drabbades av kronisk smärta (mer om det kan man läsa om här) har mindfulness hjälpt mig väldigt mycket.

Jag kom i kontakt med mindfulness och meditationsövningar genom sjukvården. En sjukskötare tipsade om en bok som varit fantastisk. Den heter Mindfulness: En väg att hantera smärta  och är skriven av Vidyamala Burch. I boken ingår meditationsövningar man kan lyssna på. (Jag har lyssnat så mycket på dem att jag kan dem utantill.) Bokens titel handlar om smärta, men jag tror att den fungerar för de flesta sorters kroniska tillstånd och sjukdomar.

Ordet mindfulness kan användas om ganska många olika saker, en del av dem tycker jag stämmer och är väldigt bra, medan det finns andra jag inte håller med om.

Det här är mindfulness för mig:

• Att tänka på det man har, inte så mycket på det man inte har.

• Att tänka på det man kan, inte så mycket på det man inte kan.

• Att tänka på det som händer just nu, inte så mycket på det som varit eller det som händer i framtiden.

vy2

Många mindfulness-övningar går ut på att tänka sig olika fantasivärldar när man mediterar. Det är säkert bra om man gillar dem, men det funkar inte på mig. Jag gillar väldigt konkreta övningar, där man fokuserar på hur andningen känns i olika delar av kroppen till exempel.

Ibland ligger man och oroar sig för något innan man somnar. När man vaknar nästa morgon finns inte känslan man hade på kvällen kvar, det är som att starta om en dator. Lite så är det att meditera. Innan känner man sig orolig, eller är uppe i varv, man kanske har hjärtklappning. Tio minuter senare känns kroppen och sinnet avslappnat och tankarna man fastnat i är borta.

Jag har långa perioder när jag inte mediterar alls, dessutom fungerar det inte alltid. Men jag tror att jag har hjälp av mindfulness ändå. Varje dag använder jag mig av ideér och övningar jag lärt mig utan att jag tänker på det.

Det är nog det som är mindfulness för mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s