En mattelektion

grid
I virkning handlar ganska mycket om matte, särskilt om man vill göra egna mönster eller virka på frihand. Det är inte särskilt svår matte och när man knäckt koden är det lätt.

Virkskola 3

I det här avsnittet ska jag förklara hur man gör en cirkel.

När man virkar runt och tredimensionellt, till exempel när man ska göra en boll, börjar man alltid med 6 fastmaskor i en luftmaska eller i en magisk ring. Varje varv ökas med 6 fastmaskor. Varv 1 består av 6 maskor, varv 2 består av 12 maskor, varv 3 består av 18 maskor, varv 4 består av 24 maskor och så vidare.

cirkel

Här har jag gjort ett diagram. Det är inte perfekt för jag har ritat det för hand, men jag tror att idén kommer fram.

° = magisk ring
”I” = 1 fastmaska (fm)
”V” = 2 fastmaskor i samma maska.

I det första varvet är det 6 fm. I det andra varvet är det 2 fm i varje maska. I det tredje varvet är det 1 fm i den första maskan, följt av 2 fm i samma maska upprepat 6 gånger. I det fjärde varvet är det 1 fm i nästa 2 maskor, följt av 2 fm i följande maska, upprepat 6 gånger.  Man fortsätter göra cirkeln större på det här sättet.

cirkel2

Här har jag virkat 12 varv i två olika färger. Det sista varvet virkade jag så här: 1 fm i de första 10 maskorna, 2 fm i följande maska, upprepat 6 gånger.

Man kan se var jag ökat eftersom cirkeln blir sexkantig. Om man virkar något som ska bli tredimensionellt gör det inget. Men om man ska göra en platt rundel så kan man öka på olika ställen de sista 2-3 varven för att slippa få hörn.

Om man ska göra en cirkel med stolpar är principen densamma som för fastmaskor. Men en stolpe är lika hög som två fastmaskor, därmed ska varje varv ökas med 12 maskor. Varv 1: 12 maskor, varv 2: 24 maskor, varv 3: 36 maskor och så vidare.

Halvstolpar räknas som en och en halv fastmaska. Då ökar man efter nians tabell för att få en cirkel: varv 1: 9 maskor, varv 2: 18 maskor, varv 3: 27 maskor och så vidare.

En smygmaska har ingen höjd. Man kan till exempel virka ett varv med smygmaskor när man har en cirkel utan att öka antalet maskor. 

Här är de andra delarna i virkskolan:

Göra en osynlig minskning

Magiskt färgbyte

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s