Nu är Valborg över. Vi har haft en fin långhelg, eldat lite, umgåtts med vänner och ätit gott.
Till första maj bakade jag en smulpaj, jag ska dela med mig av receptet.
Jag använder färska bär på sommaren om jag har, det finns vilda hallonbuskar på vår gård och en hel del blåbärsris. Det är det fina med att ha naturtomt på ett berg!
Frysta bär går också bra, det är det i den här pajen. Jag hade för lite av varje sort, så det här är en hallon-blåbär-jordgubbspaj. Det blev väldigt gott.
Det bästa med receptet är att det är så lätt att göra, jag tycker dessutom att det är det godaste sättet att göra smulpaj på.
Recept på smulpaj
För ca 6 personer
Ingredienser:
150 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl havreflingor
1 dl + 1/2 dl socker
1/2 krm salt
ca 500 g bär
1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 225° C. Häll 1 dl socker och 1 msk potatismjöl över bären och blanda.
Värm smöret i en kastrull. När smöret smält: vänd ner 1/2 dl socker samt hälften av mjölet och havregrynen och rör om. Vänd ner resten av mjölet och havregrynen. Salta. Stek på medelvärme i någon minut samtidigt som pajsmulorna rörs om hela tiden.
Strö ut hälften av pajsmulorna på botten av en pajform. Häll över bären. Strö resten av pajsmulorna ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått färg, ca 25 minuter. Servera med vaniljvisp.