Planeter i vardagsrummet

Pr1

Det här är Einar. Han är sex år, snart sju, och ett av hans stora intressen är rymden.

Jag ville göra något fint till honom, så jag virkade vårt solsystem med alla planeterna. Här leker han med det och Lilla Märta tittar intresserat på.

Pr5

Solen sticker upp som en liten kudde och varje planet har en egen bana i olika färger. Om man inte leker med solsystemet går det också att använda som en mysig filt!

Det första jag gjorde var filten, som är en rundel virkad med halvstolpar:

sol.JPG

På den här bilden har jag kommit lite mer än halvvägs. När filten var klar virkade jag solen, fyllde den med stoppning och sydde fast mot det gula på filten.

Nästa steg var planeterna:

Pr2

Planeterna har olika färger och inspiration har jag fått från NASAs rymdbilder. De är också olika stora för att man ska se vilken som är vilken. Egentligen är förstås de stora planeterna väldigt mycket större än de mindre, men jag tror man förstår poängen.

Pr3 Här är de alla på rad, Jag sydde även en påse att ha dem i, med Karlavagnen på.

Kan ni namnen på alla planeter? Det kan Einar, dessutom har han koll på vilken ordning de kommer i och storleken på planeterna.

I det vänstra hörnet nedifrån är det: Merkurius (som är gul och blå), Venus, Jorden, Mars. I raden bredvid nedifrån är det: Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

De mindre planeterna är fyllda med ris som jag sytt in i en bit strumbyxa (Så riset inte rinner ut). De större är fyllda med både ris och stoppning. Riset gör att bollarna blir tyngre och lättare att kasta med, dessutom blir de roliga att klämma på.

Här är en variant på jorden som jag gjorde i våras. grid.jpg

Den blev lite väl stor så den gav jag till Einars förskolelärare i avslutningspresent. Det passade så bra eftersom de hade rymden som tema hela året.

Det är väldigt roligt att göra sådana här lite annorlunda projekt. Tänk vad mycket man kan göra med garn och en virknål!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s