
Jag har bakat mycket bröd de senaste veckorna. Det är så lyxigt med hembakt bröd.
Det här är åländskt hemvete. Jag ska dela med mig av mitt sätt att baka hemvete på för jag tror att det är lite annorlunda än hur de flesta gör. (Mitt recept har faktiskt publicerats en gång tidigare, i Ålandstidningen när jag jobbade där.)
Man behöver hemvetemjöl, det görs av Överängs kvarn i Saltvik och finns nog bara på Åland. Det går säkert att använda grahamsmjöl i stället, då behöver man kanske blanda i lite vetemjöl också.
Recept på åländskt hemvete
Mitt recept gör brödet saftigt och ganska luftigt.
Ingredienser:
(Till 8 hemvetekakor)
50 g jäst
1,5 liter vatten
Ca 1,5 – 1,7 kg hemvetemjöl
1 msk salt
2 tsk socker
Värm upp vattnet till 37° C, blanda i jästen. Tillsätt salt och socker. Rör ner mjölet lite i taget, antingen för hand eller i matberedare med degkrok. Rör inte för mycket, bara så allt blandas. Degen ska vara kladdig, som tjock havregrynsgröt. Strö över mjöl och låt jäsa en timme under bakduk.
Nu ska bröden bakas ut. Det vanliga är att man delar degen i åtta delar och kavlar ut runda kakor, men den här degen är alldeles för kladdig för att kavla. I stället lägger man ut degen i åtta ungefär lika stora högar direkt på bakplåtspapper på plåten, två på varje ark i varsitt hörn. Det blir fyra plåtar allt som allt. Skölj fingrarna med ljummet vatten och platta ut deghögarna till tunnare runda kakor på plåten. (Det blir ganska kladdigt.) Strö över lite mjöl på varje bröd och låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250° C.
Varje plåt ska gräddas i tio minuter. Innan en plåt sätts in i ugnen ska bröden prickas med en gaffel, extra mycket eftersom det är så luftig deg.
Resultatet är en saftig och väldigt god hemvetekaka! (Vill man göra klassiskt hemvetebröd med kakor som kavlas ut så använder man receptet ovan men sätter i ca 2 kg hemvetemjöl.)
Hemvetebröd är en brödsort som blir torr snabbt, därför är det bra att frysa ner bröden och ta fram så mycket man äter under dagen.

Familjen har inte bara fått hemvete, jag har bakat lite annat också. Jag köpte en receptbok med recept från Lindas Bakskola, där hittade jag de här grötbullarna. De blev väldigt goda!

De enda problemet med dem var att de försvann i en så rasande takt att vi var utan bröd igen nästan genast…

Jag gjorde filmjölkslimpa med recept från samma bok. Det är första gången jag bakar med rågmjöl. Limpan blev saftig och nyttig med mycket frön i. Kanske lite för sur, filmjölkssmaken var väldigt framträdande.
Det är roligt att testa nya saker, men när det gäller bröd så kommer jag alltid tillbaka till hemvetet. Det är ändå det bästa brödet enligt mig.