Vi gjorde en film!

Barnen hittade en rolig burk i förrådet häromdan, den var full med små figurer i cernitlera. Jag gjorde dem till en stop-motion film jag filmade när jag var i 20-årsåldern. Det var år 2002 tror jag och då var det bra mycket krångligare att göra sånt än vad det är nu.

Jag och Einar bestämde oss för att göra en egen stop motion-film. Han bestämde allt, jag hjälpte till med det praktiska. Det här var vår ”set-up”:

Det är viktigt att kameran, eller surfplattan i det här fallet, är helt stilla hela tiden. Dessutom måste den peka rakt ner om man ska fota teckningar. Jag byggde en ställning av en flyttkartong.

Här arbetar jag med den.

Hålen på ovansidan och på sidorna är för att det ska komma in så mycket ljus som möjligt.

Under tiden ritade Einar figurer och klippte ut dem.

Historien handlar om en liten flicka som träffar en varg. ”Sagan om vargen” heter filmen. Flickan är dessutom en ängel, det är därför hon har vingar. Det som kommer ut ur vargens mun är eld och rök.

Einar flyttade figurerna och jag fotade med plattan. De sista bilderna till filmen tog han själv så att jag kunde få en bild på honom.

Det var väldigt enkelt att göra filmen, det tog ungefär 40 minuter. Det som tog längst tid var förberedelserna innan. Appen vi använde för att göra filmen heter ”Stop Motion Studio”. Den är gratis, men de flesta extra funktionerna kostar. Vi gjorde filmen med gratisversionen.

Här kan ni se Einars film:


Det var lite halvmulet så ljuset förändrades hela tiden, därför ser det ut som att det blinkar.

Det var klurigt att få filen i ett format som fungerade att spela upp, men jag lyckades till slut. Ännu svårare var det att få ut den på bloggen. Jag ville inte lägga ut den på Youtube egentligen, men det var det enklaste sättet som inte kostar. Jag upptäckte att man kan ställa in det så att ingen kan se filmen utom de jag delar länken med. Det betyder att man bara kan se den här på bloggen.

Lådan och bakgrunden ska vi spara, för jag tror att det kommer att göras fler filmer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s