Citron+maräng+paj

Det var tio år sedan jag lagade det här senast – lemon meringue pie. Det blev verkligen supergott! Väldigt syrligt, väldigt sött och med frasigt pajskal.

Jag använde det här receptet från Rock Recipes. Det är ganska tekniskt krävande att göra citronmarängpaj, det knivigaste momentet är att få en bra lemon curd som inte skär sig. Men hemlagad lemon curd är så gott!

Här är de olika stadierna av pajlagandet: först pajskalet, sedan brer man ut lemoncurd, klickar ut marängen ovanpå och brer ut den försikigt.

En sak jag gillar med det här receptet är att man använder alla äggvitor och äggulor, inget slängs bort. Äggulorna behövs till lemon curd och vitorna till marängen.

Pajskalet var verkligen gott, jag ska alltid använda det här receptet. Hemligheten är att man kör mjölet och det kalla smöret i matberedare, kavlar degen och kyler den innan den sätts i ugnen. Smöret värms inte upp av ens fingrar alls och man kan se små smörklumpar i degen. Det blir frasigt och nästan som smördeg.

När man gör lemon curd finns det mycket som kan gå fel. Jag har gjort det förut så jag vet hur man gör, men det är ändå alltid nervöst. Det gick bra den här gången!

Mjöl, majsstärkelse, socker och vatten kokas upp tills det blir tjockt, sen ska äggulorna i och det är då det brukar skära sig. Röra ständigt ska man också, det får inte vara för låg värme och inte för hög… lite som när man gör bearnaise. Om man lyckas med äggulorna kommer nästa svårighet – smöret och citronen. Då kan det också skära sig, förstås.

Men maräng är i alla fall lätt att göra! Det har jag en så bra maskin som gör åt mig. Marängen ska se ut som himmelskt fluffiga moln, då är den klar.

Sen efter allt arbete ser köket ut så här:

Ja ja, det är bara att städa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s