Växter ute och inne

Vi får mycket äpplen i år. Vårt äppelträd har verkligen växt till sig!

Vi har bott i vårt hus i 5 år ungefär och nu har vi på allvar börjat planera för hur trädgården ska se ut.

När allt med huset var klart och gräsmattan fixad så hände inte så mycket mer med trädgården (förutom att vi planterade äppel- och körsbärsträd).

Det är Christer som gör det mesta trädgårdsarbetet, jag orkar inte så mycket på grund av ryggproblemen. Men i dag hade jag en bra dag och grävde bort lite tistlar ur gräsmattan.

Vi har planterat en rosenbuske bredvid trappan vid entrén. Rosen heter Giardina och det här är den första som slagit ut.

Jag gillar verkligen den ljusrosa färgen, den passar vårt gråa hus. Det är en klängros, vi ska sätta upp en spalje som den kan klättra på.

Det här ser inte ut för mycket än, men det är en klematis som förhoppningsvis tar sig nästa år. Den heter John Paul II och har vita/rosa blommor. Lådan och spaljen har Christer byggt (även hela verandan!).

På verandan har vi också odlat körsbärstomater och vanliga tomater, bönor och jordgubbar. Det finns många gröna tomater kvar men vi får se om de hinner bli röda innan det blir kallt.

Nedanför verandan har vi planterat vildvin. Det hoppas vi ska sprida sig längs sidan av verandan som är som en spalje.

Det går inte att odla vad som helst i vår trädgård Vi bor uppe på ett berg och jorden som finns här har vi själva fraktat hit. Marken är torr, det är blåsigt och det finns ingen skugga från höga träd. Man får läsa på och se till att välja växter som klarar klimatet, något trädgårdsland blir det inte.

Men det gör inget för se så vackert det är på berget:

Den här delen av vår trädgård gör vi inte någonting med alls. Här får naturen ha sin gång med martallar, blåbärsris och ljung.

Det är inte bara utomhus det hänt saker i sommar, Jag har fixat lite inne också.

Benjaminfikusen och succulenterna fick ett blombord från Ikea. Vi har en stor benjaminfikus också, med palmaktiga blad, och en fredskalla – och så orkidéer. Jag älskar orkidéer.

Den här har blommor just nu, det är andra gången den blommar.

Jag har tre orkidéer och de brukar blomma en till två gånger i året, utom en av dem som verkar ha fått nog. Men så har jag också haft den i tio år eller så. Jag vattnar dem väldigt sparsamt och ger bara näring när de blommar.

Chiliplantor har vi också. En av dem fick jag av Måns i morsdagspresent, hela klassen sådde chilifrön i januari och gav plantor åt sina mammor i maj. Jättegulligt!

I huset vi bodde i innan vi flyttade hit fanns det växthus. Där odlade vi enorma mängder chili bland annat, vi hade chilipulver flera år efter att vi flyttat därifrån!

Det blir knappast något växthus här, men man vet ju aldrig. Jag har fler idéer för trädgården som inte hunnits med i sommar, ett stenparti skulle jag vilja ha till exempel. Kanske något träd eller några buskar på framsidan.

Men nu är hösten snart här och det får nog vänta till nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s