Symaskinsservice

Min symaskin har kärvat och gnisslat i ett par månader. I går tog det stopp helt och hållet och det gick knappt ens att snurra på ratten. Det var väldigt besvärligt att det hände just nu för jag har sytt en halv Halloweendräkt och den behöver bli klar!

Jag läste bruksanvisningen och gjorde den service som det står att man ska göra, men det hjälpte inte. Problemet satt någonstans inne i symaskinen som man inte kommer åt så lätt. Jag började fundera på vart man kan lämna in till symaskinsservice, men Christer föreslog att vi skulle testa att fixa den själva först.

Det var rätt krångligt att få loss det yttre skalet, det hade jag inte klarat själv. (Jag är lite för svag på grund av ryggsmärtan och så är jag mer rädd för att göra fel än vad han är också.)

Så här ser den ut innanför:

Jag sökte på hur man gör omfattande service på en symaskin och hittade ett väldigt bra blogginlägg här på bloggen Palindrome Dry Goods. Där står att man ska ta bort allt fett och smuts försiktigt med en trasa från alla mekaniska delar, så det gjorde jag. Sedan satte jag lite symaskinsolja på de rörliga delar som rör sig mot andra delar och bildar friktion.

Upptill fanns det några ställen som jag oljade in:

På undersidan gjorde jag samma sak och det var nog där problemet var för där var det smutsigast.

Det här är baksidan. Man ska inte sätta olja på remmen som drivs av motorn.

Christer testade köra symaskinen innan vi började sätta ihop den och den fungerade jättebra. Jag är väldigt nöjd med att jag lyckades få alla skruvar på plats igen. Bloggen jag länkade till har ett bra tips: att man lägger ut alla skruvar man tar loss på ett papper, tejpar fast dem och skriver under var varje skruv hör hemma. Det var tur att jag gjorde det!

Nu kan jag sy klart dräkten i tid till Halloween.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s