Påskduk med ägg

Det är bara en månad kvar tills det är påsk!
Jag ville ha något nytt och fint på bordet i år så jag gjorde en löpare i bomullsgarn. Pastellfärger och massvis med ägg, kan det bli mer påsk än så?

(Here’s the pattern in english.)

Rutan är gjord efter ett mönster jag hittat på själv. Jag har gjort egna rutor tidigare men det här är den första jag skrivit mönster till!

Mönstret består av en ruta som görs i fem olika färgvariationer. Rutorna sammanfogas fyra och fyra och mellan raderna med rutor virkas ett enkelt hålmönster bestående av luftmaskor och halvstolpar.
Längst ner i mönstret finns en bildbeskrivning för hur man fäster fransarna.

När jag virkar rutor tycker jag att det är enklast att virka ihop dem allt eftersom. Här har jag skrivit hur man gör det:

Virka ihop rutor

Vill man hellre sy ihop rutorna med varandra går det förstås också bra.

Blockning behövs för att rutorna ska bli jämna och snygga. (Blockning = fukta virkningen, spänn ut den med knappnålar och låt torka.)
Jag virkade ihop rader med fyra rutor i varje och blockade raderna var för sig. När hela duken var klar blockade jag den på nytt för att få en rak kant.
En del har särskilda lekmattor som de blockar på. Jag brukar lägga ut en handduk på en säng som inte ska användas när jag blockar.

Garntyp: Bomullsgarn som ger ca 100 m/ 50 g och virknål 3,5 mm. Duken blir omkring 30 cm bred och 100 cm lång (ej inkl. frans) om man använder angivet garn och virknål.
Duken på bilden är virkad med är Drops Muskat bomullsgarn. Färgerna jag använt är ljusblå (färg nr 02), rosa (färg nr 06), gul (färg nr 30) och vit (färg nr 18).
Garnåtgång: 200 g vitt garn och 50 g av var och en av de andra färgerna räcker till.

Äggrutan i mönstret är inte är kvadratisk: den har 12 fm upptill/nertill och 14 fm på sidorna på det sista varvet. Det kan vara bra att veta om man till exempel vill använda rutan till att göra något annat.

Mönster för Påskduk med ägg

Äggruta:

Vita ägg med äggula på rosa eller blå bakgrund
VARV 1: Med gult garn. 10 hst i en magisk ring. Sm i den första hst på varvet och byt till vitt garn. (10 m)
VARV 2: 2 lm (räknas som första hst), 1 hst i samma maska, 2 hst i nästa 2 hst, 1 hst i nästa hst, 2 hst i nästa hst, 1 hst i nästa hst, 2 hst i nästa 4 hst, 1 sm i den andra lm på varvet. (18 m)
VARV 3: 1 lm (räknas som första fm), 2 fm i nästa hst, 1 fm i nästa hst, 2 fm i nästa hst, 1 fm i nästa 2 hst, 1 hst i nästa hst, 2 hst i nästa 2 hst, 1 hst i nästa hst, 1 fm i nästa 2 hst. *2 fm i nästa hst, 1 fm i nästa hst*, upprepa *-* 3 gånger totalt. 1 sm i den bakre maskbågen på första lm på varvet och byt till rosa eller blått garn. (25 m)
VARV 4: (OBS: virka inte det här varvet för hårt.) 1 sm i den bakre maskbågen på nästa 24 m. 1 sm i den bakre maskbågen på den sista sm på föregående varv. (25 m)
VARV 5: Hela det här varvet virkas i de bakre maskbågarna. 1 sm + 2 lm i den första sm (räknas som första hst), (2 hst + 2 lm + 2 hst) i nästa sm. 1 hst i nästa 6 sm. (2 st + 2 lm + 2 st) i nästa sm. 1 hst i nästa 5 sm. (2 st + 2 lm + 2 st) i nästa sm. 1 hst i nästa 6 sm. (2 hst + 2 lm + 2 hst) i nästa sm. 1 hst i nästa 3 sm. 1 sm i den andra lm på varvet, byt till vitt garn.  (45 m = 29 hst + 8 st + 8 lm)
(Om man virkar ihop rutorna så görs det under följande varv.)
VARV 6: 1 lm (räknas som första fm). 1 fm i nästa 2 m. (2 fm + 2 lm + 2 fm) i nästa lm-båge. 1 fm i nästa 10 m. (2 fm + 2 lm + 2 fm) i nästa lm-båge. 1 fm i nästa 4 m. 2 fm ihop. 1 fm i nästa 3 m. (2 fm + 2 lm + 2 fm) i nästa lm-båge. 1 fm i nästa 10 m. (2 fm + 2 lm + 2 fm) i nästa lm-båge. 1 fm i nästa 5 m. 1 sm i den första lm på varvet, fäst tråden.  (60 m = 52 fm + 8 lm)

Efter varv 2 ser det ut som på bild 1. Efter varv 4 ser det ut som på bild 2. Efter varv 5 ser det ut som på bild 3. När rutan är klar ser det ut som på bild 4.

Äggruta: variant med färgglada ägg på vit bakgrund:
Gör rutan enligt beskrivning ovan, byt färger så här: Virka varv 1-3 med antingen rosa, blått eller gult garn. Virka varv 4-6 med vitt garn.

Sammanfoga fyra rutor
Gör 2 rosa och 2 blå rutor med vita ägg. Virka eller sy ihop dem så att det blir från vänster till höger: en rosa, en blå, en rosa, en blå.

Gör 2 vita rutor med blå ägg, 1 vit ruta med rosa ägg och 1 vit ruta med gult ägg. Virka eller sy ihop dem så att det blir från vänster till höger: en blå, en rosa, en gul, en blå.

Gör sammanlagt 4 rader med rosa/blå rutor och vita ägg. Gör 3 rader med vita rutor och färgglada ägg.

OBS: se till att rutorna är vända åt samma håll när du sammanfogar dem. Den sista sm på varv 6 av rutan ska vara nedåt.

Totalt antal rutor efter färg:
Blå ruta med vitt ägg: 8 st
Rosa ruta med vitt ägg: 8 st
Vit ruta med blått ägg: 6 st
Vit ruta med rosa ägg: 3 st
Vit ruta med gult ägg: 3 st

Virka duken:
Börja med en rad med rosa/blå rutor. Första varvet ska det virkas 12 m i varje rutas övre kant + 2 m (de virkas i varsitt hörn av raden) = 50 m.
VARV 1: Med vitt garn. Starta med 1 lm i lm-bågen i högra hörnet på den blå rutan som är längst till höger på raden (räknas som den första fm). 1 fm i nästa 12 fm på den första rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den andra rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den tredje rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den fjärde rutan. 1 fm i den sista lm-bågen på den fjärde rutan. Vänd. (50 m)
VARV 2: 2 lm (räknas som första hst), hoppa över första fm. 1 hst i nästa 48 fm. 1 hst i första lm på föregående varv. Vänd. (50 m)
VARV 3: 2 lm (räknas som första hst), hoppa över första hst. 1 hst i nästa hst. *1 lm, hoppa över nästa hst, 1 hst i nästa hst*, upprepa *-* totalt 22 gånger. 1 lm, hoppa över nästa hst, 1 hst i nästa 2 hst, 1 hst i andra lm på föregående varv. Vänd. (50 m)
VARV 4: 2 lm (räknas som första hst), hoppa över första hst. 1 hst i nästa 2 hst. *1 hst i nästa lm-båge, 1 hst i nästa hst*, upprepa *-* totalt 22 gånger. 1 hst i nästa lm-båge, 1 hst i nästa hst, 1 hst i andra lm på föregående varv. Vänd. (50 m)
(Om man virkar ihop nästa rad med rutor med duken så görs det under följande varv.)
VARV 5: 1 lm (räknas som första fm), hoppa över första hst. 1 fm i nästa 48 hst. 1 fm i andra lm på föregående varv. (50 m)

Här har duken virkats till varv 4.

Virka eller sy fast en rad med vita rutor med färgglada ägg mot varv 5. Starta sedan med nytt (vitt) garn i luftmaskbågen i hörnet längst till höger på den nya raden med rutor. Upprepa varv 1-5 (se bild nedan).

Upprepa sedan ovanstående mönster så här:
Sy/virka fast en rad med rosa/blå rutor och upprepa varv 1-5.
Sy/virka fast en rad med vita rutor och färgglada ägg och upprepa varv 1-5.
Sy/virka fast en rad med rosa/blå rutor och upprepa varv 1-5.
Sy/virka fast en rad med vita rutor och färgglada ägg och upprepa varv 1-5.
Sy/virka fast en rad med rosa/blå rutor och upprepa varv 1-5. Fäst tråden.

(Vill man ha en längre duk så är det bara att lägga till fler rader med rutor och upprepa varv 1-5 under ”virka duken”.)

Nu ska varv 1-5 virkas i nedre kanten av duken så att duken ser likadan ut i båda ändar. Vänd duken upp och ner så att du har den första raden med blå/rosa rutor du gjorde framför dig. (Se bild ovan.)
VARV 1: Starta med 1 lm (räknas som den första fm) i lm-bågen längst till höger på den rosa rutan som nu alltså är upp och ner. 1 fm i nästa 12 fm på den första rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den andra rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den tredje rutan. (Hoppa över lm-bågarna) 1 fm i nästa 12 fm på den fjärde rutan. 1 fm i den sista lm-bågen på den fjärde rutan. Vänd. (50 m)
Upprepa varv 2-5 under ”virka duken”. Fäst tråden.

Fransar i tre färger

Fransarna fästs i det sista varvet med fastmaskor på vardera kortsidan. Det är tio fransar per kortsida och de fästs i var femte maska.

Klipp till 5 ungefär lika långa garnändar. Vik dem dubbelt.
1. Stick in virknålen i maskan underifrån, som bilden visar. (Använd en stor virknål så går det lättare)
2. Gör omtag med alla fem garnändarna och dra dem genom maskan.
3. Ta alla de lösa garnändarna och dra dem genom öglan som bildats.
4. Dra åt.
5. Upprepa längs med hela kanten, klipp sedan av fransarna så de är lika långa. Fransarna på bilden nedan är cirka 6 cm.

Förkortningar:
m = maska
lm = luftmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe
sm = smygmaska
lm-båge = luftmaskbåge

Mönstret är skapat av Erika Elfsberg. Det får inte säljas eller läggas ut på en annan sida på webben. Färdiga alster gjorda efter mönstret får säljas om det tydligt hänvisas till Erika Elfsberg / länkas till crochetfromaland.wordpress.com.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s