Kaninväskan — hur man lyckas med tapestry-teknik

Jag har lärt mig att det här sättet att virka på heter tapestry, andra namn jag sett är mochila och wayuu (de två senare används oftast om väskor med rund botten och traditionella sydamerikanska mönster).

Kaninmönstret jag använt är egentligen ett stickdiagram som jag hittade på nätet. (Det finns på den här ryska bloggen.)

Neccessären på bilden är 24 cm på bredden och 18 på höjden. Jag har fodrat den med tyg på insidan och sytt in en dragkjedja. (Här finns ett blogginlägg där jag skriver om hur man syr foder i väskor.)

När man virkar med den här tekniken måste man inte sy foder för inga trådar syns eller behöver fästas på avigsidan av tyget. Jag gör det ändå för att det ser trevligt ut.

Jag har använt två olika färger: blått och vitt. Som man kan se på bilden virkar jag med båda trådar samtidigt. Den ena virkas det maskor med och den andra blir ”invirkad” så den inte syns, tills det är dags för färgbyte och då byter de plats. (Garnnystanen tvinnar in sig i varandra, man får försöka reda ut dem med jämna mellanrum.)

Så här virkar man in tråden som inte används: (En blå fastmaska ska virkas.) För in virknålen under maskan det ska virkas i. Se till att den vita tråden också löper över virknålen. Gör ett omtag och dra genom maskan. Gör ett nytt omtag. (Det är nu den vita tråden virkas in.) Dra tråden genom båda öglor på virknålen.

Färgbytena är lite speciella, man måste byta färg på rätt ställe för att det ska bli snyggt.
Så här gör man: (Blå fastmaska ska virkas, nästa fastmaska ska vara vit.) För in virknålen under maskan det ska virkas i. (Den vita tråden ska även nu löpa över virknålen). Gör ett omtag med den blå tråden och dra genom maskan. Gör ett nytt omtag med den vita tråden och dra genom båda öglor på virknålen.

I princip kan man virka fram och tillbaka med den här tekniken, jag har testat det men det blir inte lika snyggt och mönstret får inte lika jämna kanter. Virka runt med avslutade varv funkar bäst. Dessutom virkar jag bara i de bakre maskbågarna för det ser snyggast ut enligt mig, men det kan man göra som man vill.

Man ska akta sig för att virka för löst när man virkar tapestry för då börjar den andra tråden synas genom maskorna. Använd gärna en mindre virknål än garnet anger. Materialet blir rätt styvt av den här tekniken. Jag tycker den passar bäst för väskor, till kläder blir materialet alldeles för hårt. Åtminstone om man virkar i bomull som jag gjort.

Jag testade virka med tre trådar samtidigt när jag gjorde min Berså-väska för ett par år sedan, det funkade också bra:

Mönster och diagram går att hitta på många olika ställen – om man googlar på tapestry eller mochila till exempel. Men det finns mycket annat man kan virka efter också: stickmönster, korsstygnsmönster och mönster för pärlplattor till exempel. Massor med diagram går att hitta om man googlar eller söker på Pinterest.
Här är några ord jag brukar skriva när jag söker efter diagram: ”Knitting chart” ”Cross stitch pattern” ”Cross stitch chart” ”Hama beads pattern” ”Hama beads chart” (=pärlplattor).

En reaktion på ”Kaninväskan — hur man lyckas med tapestry-teknik

  1. Hej
    Så duktig du är! Kaninväskan och påskduken är extra fina! Virka efter korsstygnsmönster? Kul idé- ett kryss = ? 🙂
    Och hur konverterar du stickmönster till virkmönster? Och mönster till pärlplattor- hur blir der virkning? Hur ska jag tänka när jag konverterar till virkning?
    🙏🍀🙏🍀

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s