Jag har gjort sylt!

Jag har kokat sylt för första gången! Den lilla burken är nästan slut redan, det kommer att gå åt snabbt här hemma.

Christer och barnen har plockat allt som allt 4 kg blåbär på två rundor i skogen. Det är väldigt mycket det! Det går snabbt med bärplockare när det finns så mycket blåbär. Jag kan inte gå i skogen och plocka, men jag hjälper till efteråt med att rensa och ta hand om bären.

Det här är ungefär hälften av alla bär som plockades. Det fanns inte plats i frysen så jag tänkte att jag skulle testa koka sylt av endel av bären, ca 1 kg blåbär. Bär och syltsocker är de enda ingredienserna, jag tog mindre socker än det stod i receptet för jag tycker att sylten ofta är för söt. (Den blev väldigt söt ändå så det räckte nog.)

Jag kokade upp bären med sockret och lät sylten småkoka i femton minuter. Kokar man för länge blir det marmelad har jag förstått. Syltburkarna och locken steriliserade jag i ugnen på 150°C i tjugo minuter. Det var smidigare än att koka dem i en kastrull, för vi har bara en stor kastrull och den kokade jag ju sylt i! Den heta sylten hällde jag upp i varma burkar och lät svalna.

Blåbärssylten blev bra, tjock men inte för tjock och lagom söt. Passade väldigt bra till havregrynsgröten vi åt till lunch i dag.
Jag var noga med burkarna och att inte ta i dem på insidan så det ska hålla länge, men jag tror det var helt i onödan egentligen, för sylten tar nog slut långt innan den hinner bli dålig.

Det finns mycket gott att laga med resten av bären jag frös ner. Blåbärspaj lagar jag ganska ofta, det är så enkelt och alla gillar det.
När Måns fyllde elva i somras gjorde jag en gräddtårta med färska hallon ovanpå, fylld med ett lager lemon curd och ett lager blåbär och grädde. Det var en supergod kombination så det kommer jag göra fler gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s