I dag i tomteverkstaden har vi lagat julgodis, spelat spel och fixat lite inför julen! Barnen fick jullov i dag. I kväll ska vi ta in granen och i morgon får de hjälpa mig att pynta den.
Jag testade ett helt nytt recept på julgodis i år. Receptet heter ”Pecan pie truffles” och finns här på bloggen ”Glitter and goulash”. Det heter visserligen tryffel, men är inte alls likt chokladtryffel. Det påminner mer om kokosbollar i så fall, fast sötare och med nötter.
På den övre bilden har jag blandat alla ingredienser och format bollar.
På bilden längst ner är alla tryfflar doppade i smält mjölkchoklad (Fazers blå) och så har jag strött pecannötter på toppen.
Tryfflarna består till största delen av rostade pecannötter, digestivekex, farinsocker och lönnsirap. Jag följde receptet i övrigt, men använde lite mer lönnsirap och farinsocker istället för majssirap och gjorde en halv sats. Det blev lite för sött för min smak, så jag blandade i en kopp stark espresso. Det funkar ju för kokosbollar tänkte jag och det blev bra!
Jag har också lärt mig laga brända mandlar, det var inte så svårt som jag trodde. Jag använde mig av Ernst Kirchsteigers recept som finns här. Jag är inte direkt ett fan av honom, men han brukar alltid ha bra recept.
Det bästa med receptet är att nötterna tillagas i ugnen, så man behöver inte stå och röra. Enligt receptet ska man sätta in nöt- och sockerblandningen i en kastrull i ugnen, men jag lagade dubbel sats och hade dem på bakplåtspapper på en plåt, det gick också bra.
Jag använde mandlar, cashewnötter, valnötter och hasselnötter.
En del av nötterna blev en bra gå bort-present!