Jättestora bubblor!

När Måns fyllde tio fick han ett kit som man gör jättestora såpbubblor med, men den lilla flaskan som följde med tog slut snabbt förstås. Det måste gå att göra själv tänkte jag och bubblorna på bilderna är gjorda med hemlagat såpvatten!

Här ser man hur långa de kan bli. Det är en väldigt enkel konstruktion som gör att man kan blåsa stora bubblor, den går nog också att göra själv. Den består av två pinnar, garn och en tyngd mitt på tråden. Bubblorna bildas i triangeln som blir mellan pinnarna och tyngden. (Man blåser inte bubblor egentligen utan det är vinden som gör dem.)

Lillebror Einar fick också till de stora bubblorna.

Jag gjorde ett misslyckat försök med såpvatten, men så hittade jag ett recept som är till för just stora bubblor på bloggen Happy Hooligans. Jag hade nästan alla ingredienser hemma utom en sak:

Glycerol finns att köpa på apoteket. (Jag skickade min man att köpa det åt mig och apotekspersonalen fick leta efter det, det säljs visst inte så ofta.) I många såpbubblerecept ska det vara någon form av socker för att göra bubblorna härdiga, men glycerol verkar vara det bästa.

De andra ingredienserna är vatten, diskmedel (jag använde Yes som är koncentrerat), majsstärkelse och bakpulver. Jag använde mindre vatten än i receptet, en liter istället för 1,4 liter, det funkade bra.

Så här ser den lite småläbbiga blandningen ut:

Majsstärkelsen vill åka ner på botten och bilda klumpar, man får röra lite nu och då.

När barnen tröttnat efter att ha gjort bubblor i en halvtimme var mer än hälften kvar, så satsen räcker till ett par gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s