Mitt bästa porträtt hittills

Jag känner att jag tagit ett stort steg framåt med mitt tecknande med det här porträttet.

Det är det mest detaljerade porträtt jag gjort hittills, det tog också mycket längre tid än mina tidigare projekt. Jag räknade inte timmarna jag la ner men säkert 5-6 timmar sammanlagt.

Det jag helst vill uppnå är en lite slarvig stil som inte är fotorealistisk och det är så jag försökt rita hittills. Men det blev inte som jag ville när jag gjorde porträtt. Jag insåg att jag måste lära mig rita exakt hur ett ansikte ser ut innan jag kan skala av gråtoner och detaljer. Att rita ”slarvigt” är både lättare och svårare, lättare för att det tar mindre tid men svårare för det kräver att man har stenkoll på hur ansikten ser ut.

Konstnären Kirsty Partridge har massor med bra videor om porträtt på Youtube, jag tittade på en som heter ”Do’s and don’ts – how to draw a face”. Där visar hon först fel nybörjare gör och sedan hur man ska göra. Jag märkte att jag gjort en hel del av de felen…

Det kan vara intressant att se processen för det här porträttet, här är bilder från olika stadier:

Jag har inte jobbat med mjuk utsuddad skuggning på ett tag så det fick jag kämpa med lite. Jag börjar med en skiss förstås, sedan gör jag ögonen. Ögonen är en av de lättare sakerna att rita, mycket lättare än mun och näsa tycker jag. Hår är också förskräckligt svårt att rita och det behöver jag jobba mer på.

Jag var nästan klar och så såg jag att det ena ögat såg ut att vara högre än de andra, det var jobbigt att försöka rätta till. Äsch, det blir alltid så där! Men jag lyckades fixa till det till slut.

Några saker jag lärde mig från Youtube och från att kämpa med det här porträttet:

  • Använda hushållspapper för att sudda ut pennstreck på större områden. (Man ska inte använda fingrarna, fett man har på huden går över till pappret). Till mindre områden använder jag en så kallad ”stomp” av kartong.
  • Använda pennor med olika hårdhet för att få mörkare linjer, istället för att trycka hårdare.
  • Hår, ögonryn och ögonfransar ska ritas som om man ritar ett hårstrå i taget, inte färgläggas.
  • Ögonvitorna är sällan helt vita.
  • Riktigt ljusa partiter ”ritas” lättast med suddgummi sist av allt. Jag använder knådbara suddgummin som kan sudda väldigt små ytor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s